Vérnyomáscsökkentők: hogyan működnek?

Vérnyomáscsökkentők hatásmechanizmusa

Melyik hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentő a legjobb?

Egy nemrégiben publikált közlemény és egy — több mint hipertóniás beteg bevonásával készült — meta-analízis könnyíti meg a döntéshozatalt. Eljött a zartánok ideje Az angiotenzin-konvertáló enzimet gátló hatóanyagok ACE-gátlók helyett racionális választás az angiotenzin-II-receptor gátlószereinek, az ún. Franz Messerli és munkacsoportjának a Journal of the American Academy of Cardiology folyóiratban megjelent ajánlásából kiderül, hogy a két hatástani csoportba sorolt vegyületek terápiás hatása nem mutat jelentős eltéréseket, ugyanakkor az angiotenzin-II-receptor antagonisták jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek.

Az ACE-gátlók és a zartánok vérnyomásra, összhalálozásra, vérnyomáscsökkentők hatásmechanizmusa elhalálozásra, illetve szívelégtelenség- szívinfarktus- vagy stroke miatti elhalálozási gyakoriságra kifejtett hatása körülbelül azonos.

Vérnyomáscsökkentés különböző kórképek esetén

Az adag növelésével nem következik be nagyobb vérnyomáscsökkenés, de a mellékhatások gyakorisága fokozódik. Ezért ha a hypertonia a kis adagokra nem reagál, akkor vagy kombinációt alkalmazunk, vagy egy másik támadásponton ható antihipertenzív szert választunk.

Benzotiodiazidok tiazidok Vérnyomáscsökkentőként a leggyakrabban alkalmazott húgyhajtók.

vérnyomáscsökkentők hatásmechanizmusa

Hatásukat 2—4 hetes kezelés után fejtik ki. A kialakuló hypokalaemia harántcsíkolt izom görcsöt, ischaemiás szíven halált okozó kamrai fibrillatiót okozhat.

A tiazidok hypercalcaemiát, hyperurikaemiát és köszvényt okoznak, a plazma LDL-koncentrációját emelik, az atherogen indexet növelik. Rontják az inzulinérzékenységet és szexuális impotenciát okozhatnak.

Kiemelendő a digitalis hatásának potencírozása, a glukokortikoidok hypokalaemizáló hatásának a fokozása; továbbá Li-ürítésének gátlása.

A tiazidok átjutnak a placentán, és bár nincs hatásuk a magzatra, a folyadékelvonás a placenta perfúzióját ronthatja. Alkalmazásuk kerülendő szoptatáskor is. Napi adagja oralisan 12,5—25 mg, ilyen adagoknál hypokalaemia kevésbé lép fel.

Magas vérnyomás: Ön milyen gyógyszert szed?

Első választandó szer időskori systolés hypertoniában. Napi adagja oralisan 1,25 mg.

 1. Jegyzetek medikusoknak/Gyógyszertan/Centrálisan ható sympatholiticumok – Wikikönyvek
 2. A kockázatos vérnyomáscsökkentőket is jobb inkább beszedni Ibuprofen magas vérnyomás esetén, Az ibuprofen hatásmechanizmusa Tartalom Egyre gyakrabban ölnek a fájdalomcsillapítók Van, amikor a gyógyszerek hatóanyagai emelik meg a vérnyomást, és van, amikor gátolják a vérnyomáscsökkentők hatását.
 3. Magas vérnyomás elleni gyógyszer kiválasztása. Magas vérnyomás: Ön milyen gyógyszert szed?

A hatás kialakulásához legalább 4 heti adagolás szükséges, így hatástalanság esetén csak ez idő után lehet emelni az adagot. Ennek oka feltehetően a vegyületek rövid hatásában keresendő.

vérnyomáscsökkentők hatásmechanizmusa

Az újabb vegyületek közül a torsemid vérnyomáscsökkentő hatását jelentősebbnek találták. Kis adagban napi 2,5 mg gyakorlatilag nem okoz mellékhatásokat. A kacshúgyhajtók jó hatásúak azotaemiával, illetve jelentős oedemával járó hypertoniákban.

Magasvérnyomás kezelése

Ilyenkor furosemidből naponta 20—80 mg-ot adnak oralisan. A spironolacton felhasználható a primer hyperaldosteronismus tüneti kezelésére is.

Nagyon gyakran kombinálják tiazidokkal. Új csodaszer magas vérnyomás ellen Alkalmazásuk során a plazma lipoproteinértékeit kevéssé vagy egyáltalán nem befolyásolják.

A legjobb vérnyomáscsökkentők a természetből

A legfontosabb mellékhatásuk a hyperkalaemia, így nem tanácsos őket együtt alkalmazni ACE-gátlókkal, β-receptor-gátlókkal és nem szteroid gyulladásgátlókkal. Adásuk nem javallt veseelégtelenségben. Az amiloridot leggyakrabban hydrochlorothiaziddal való fix kombinációban alkalmazzák, és ilyen kombinációban adják a vérnyomáscsökkentők hatásmechanizmusa is.

A szimpatikus rendszert gátló szerek A központi idegrendszeri vérnyomás-szabályozást befolyásoló szerek Nem specifikus antihipertenzív hatást anxiolitikus, szedatohipnotikus és trankvilláns hatású szerek is kifejtenek a központi idegrendszer magas vérnyomás elleni gyógyszer kiválasztása szabályozására hatva.

Számos más mechanizmussal ható valódi antihipertenzív vegyületnek például clonidin, methyldopa, reserpin, propranolol van ilyen hatáskomponense is.

 • Szívvédő receptek Magas vérnyomás: Ön milyen gyógyszert szed?
 • ACE-gátlók és a köhögés (egy mellékhatás nyomában) - EgészségKalauz
 • A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fontosabb mellékhatásai - immoconcept.hu
 • A hipertónia patofiziológiája
 • Fehér fagyöngy – az ég és a föld közt | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál
 • Vérnyomáscsökkentők: hogyan működnek? | Házipatika
 • CATAFLAM DOLO RAPID 25 mg lágy kapszula 20 DB - PATIKA24 Gyó
 • Egyedülálló módon a végső fogyasztóként jelentkező beteg mellett a gyógyszert felíró orvost és a terápiát finanszírozó egészségügyi rendszert sem hagyhatjuk figyelmen kívül, nem beszélve a szabályozások, vállalati érdekek és pozíciók egybefonódásáról.

Clonidin Imidazolinszármazék, eredetileg orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő szerként vizsgálták, és ekkor fedezték fel vérnyomáscsökkentő hatását. A clonidin nagyon bonyolult hatásmódú vegyület. Hatásában a nyúltagyi keringésszabályozó központok α2-receptorainak izgatása alapvető fontosságú szerepet játszik, mert kísérletesen α2-receptor-bénítók intracerebroventricularis adagolásával a clonidin vérnyomáscsökkentő hatását meg lehet gátolni.

vérnyomáscsökkentők hatásmechanizmusa

A magas vérnyomás elleni gyógyszer kiválasztása hatás eredményeként csökken magas vérnyomás elleni gyógyszer kiválasztása szimpatikus tónus, csökken a keringő noradrenalin mennyisége, csökken a vizeletben a katekolaminok és metabolitjaik ürítése. Wittmann István - A 2-es típusú időskori cukorbetegség A clonidin kötődik a medullaris imidazolinreceptrorokhoz is, aminek szintén szerepe lehet a vérnyomáscsökkentő hatásban. Az új gyógyszerben található két komponens egy tablettában eddig még nem volt jelen.

Legfőbb vérnyomáscsökkentők hatásmechanizmusa, hogy az összetevők eltérő, de egymást kiegészítő hatásmechanizmusa mellett naponta egy gyógyszer bevételével biztosítja az egyenletes, 24 órán át tartó hatást.

 • Megjelenés:
 • Kényelmes vérnyomáscsökkentés
 • Vérnyomáscsökkentőnek kiváló, mellékhatása tüdőrák - Dívány
 • Magas vérnyomás és demencia
 • Alacsony vérnyomás (hipotónia) tünetei & kezelése - Oktogon Medical Center
 • Magyar Atherosclerosis Társaság
 • PharmaOnline - Melyik hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentő a legjobb?
 • Alacsony vérnyomás hipotónia Az alacsony vérnyomásról röviden Krónikusan alacsony vérnyomás esete akkor áll fenn, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a Hgmm-t.

A gyógyszertárakban már kapható készítményt 70 százalékban támogatja az OEP.